Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Ο Στράτης Μυριβήλης στην Καλαμάτα

Στις 12 Μαΐου 1957, ο Στράτης Μυριβήλης έδωσε μία διάλεξη στην Καλαμάτα, προσκεκλημένος  της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, με θέμα '' Η λάμπα του Παλαμά ''. Τις εσπερινές ώρες, της ίδιας ημέρας, φιλοξενήθηκε από το ζεύγος Νίκου Π. Ρεμπουτζάκου, Μέλους του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης, όπου είχαν προσκληθεί και μερικοί φίλοι τους. Οι συζητήσεις που επακολούθησαν ήταν γύρω από λογοτεχνικά θέματα και σε κάποια στιγμή τον παρακαλέσαμε να μας αφηγηθεί τα της κηδείας του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά. Για τους νεώτερους, θα πρέπει να τονισθεί, ότι η συμμετοχή του κόσμου υπήρξε αθρόα και αποτέλεσε εκδήλωση αντιστάσεως εναντίον της Γερμανικής Κατοχής, ιδίως με τις απαγγελίες  πατριωτικών ποιημάτων από τον Άγγελο Σικελιανό με το '' Ηχήστε οι σάλπιγγες ... Καμπάνες βροντερές '' και του Σωτήρη Σκίπη '' Μέσ ' από τα κάγκελα, τ' αόρατα/της απέραντής μας φυλακής ''.
Την στιγμή  που ο Σικελιανός, μας αφηγήθηκε ο Μυριβήλης, απάγγειλε τον στίχο '' Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα'', έβαλε το χέρι του πάνω στο φέρετρο του Παλαμά. Μετά την κηδεία, πειράζοντάς τον, τον ρώτησαν. '' Ποιός αντιπροσώπευε την Ελλάδα, ο Παλαμάς ή  Εσύ που, εκείνη τη στιγμή, ακούμπησες το χέρι σου στο φέρετρο; ''.
Παρουσιάζω, πιο κάτω, μερικές φωτογραφίες του Μυριβήλη, από την ομιλία του στη Λαϊκή Σχολή (σήμερα Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο -Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή) και από την περιήγησή του στην Παληόχωρα, στίς στροφές (''γανιές '', κατά τους Κουτσαβίτες), του δρόμου προς την Αλαγονία. Η περιήγηση πραγματοποιήθηκε με το αυτοκίνητο του αλησμόνητου φίλου Γιάννη Παπαχρήστου, μέλους της Λαϊκής Βιβλιοθήκης. Τον Μυριβήλη συνόδευαν το ζεύγος Ρεμπουτζάκου, ο Σπύρος Δεδούσης, ο Γιάννης Παπαχρήστου και ο γράφων τις αναμνήσεις, στον οποίον οφείλεται και η  παρουσιαζόμενη φωτογραφία (πορτραίτο) του μεγάλου συγγραφέα.