Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Ο Gerhard Rohlfs στην Καλαμάτα

    Το 1969 συναντήθηκα στο Ξενοδοχείο REX με τον, διεθνώς γνωστό, Καθηγητή  της  Ρομανικής Φιλολογίας και Γλωσσολογίας, στα Πανεπιστήμια Τύμπινγκεν και Μονάχου, Gerhard Rohlfs, έπειτα από σύσταση του πολύ αγαπητού φίλου Δημητρίου Ι. Γεωργακά, (1908-1990) γνωστού,  και αυτού, Καθηγητού Γλωσσολογίας  και Τοπωνυμιολογίας στην Αμερική. Ο αείμνηστος G.Rohlfs (1892-1986) είχε μελετήσει, επί τόπου, τα ελληνικά των ελληνικών κοινοτήτων της Κάτω Ιταλίας (Καλαβρίας, Απουλίας και των άλλων περιοχών), έχοντας γράψει πλήθος μελετών και ένα τρίτομο Λεξικό.Έπειτα από λίγο, ήλθε στο  REX o Patrick Leigh Fermor(1915-2011), γνωστός μου από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, που επέβλεπε την κατασκευή του σπιτιού του στην Καρδαμύλη. Πήγα και τον χαιρέτησα και τον ρώτησα αν ήθελε να του γνωρίσω το ηλικιωμένο ζεύγος, με το οποίο καθόμουν. Με ρώτησε ποίοι ήταν και του απάντησα ότι επρόκειτο για τον Καθηγητή κ. Rohlfs και την σύζυγό του Marianne. Τότε, σηκώθηκε αμέσως και πήγαμε να γίνουν οι σχετικές συστάσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, προηγουμένως είχα πει στο ζεύγος  Rohlfs για την έλευση του κ. Leigh Fermor στο ξενοδοχείο, τα βιβλία του οποίου γνώριζαν. Ο Βρετανός συγγραφέας γνώριζε, επίσης, για το τεράστιο  έργο του Γερμανού Ρομανιστή στα ελληνικά χωριά της Κάτω Ιταλίας και δεν έχασε την ευκαιρία να μας προσκαλέσει να τον επισκεφθούμε στην Καρδαμύλη, στο νεότευκτο σπίτι του, όπερ και εγένετο μετά δύο ήμερες. Οι πέντε φωτογραφίες, τις οποίες παρουσιάζω, που είχαν ληφθεί από την κ. Rohlfs, δείχνουν την εγκαρδιότητα της υποδοχής από τον αγαπητό φίλο Paddy. 
Θα πρέπει να τονισθεί ότι ο Rohlfs είχε δείξει με τις έρευνές του, ότι τα ελληνικά της Κάτω Ιταλίας είχαν τις ρίζες τους στα αρχαία ελληνικά και όχι στα βυζαντινά, όπως ισχυρίζονταν άλλοι μελετητές.     Ο καθηγητής Rohlfs είχε διωχθεί από το ναζιστικό καθεστώς και για να απαλύνει κάπως το κακό, που είχε προκαλέσει ο Γερμανικός Στρατός Κατοχής στην Ελλάδα, βοήθησε μία κοπέλα, από τη Μεσσηνία, να σπουδάσει στη Γερμανία. Ο Καθηγητής Gerhard Rohlfs ήταν μέλος πολλών Ακαδημιών ως και Τιμής ένεκεν Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. 
    Στο περιοδικό ''Εκφραση'', Ιούνιος 1995, τεύχος 12, έχω παρουσιάσει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του G.Rohlfs. '' O Gerhard Rohlfs και η Μεσσηνία. Μία μελέτη του για τις Ελληνικές παροιμίες. ''
Νίκος Ι. Ζερβής, Gerhard Rohlfs, Patrick Leigh Fermor
Στην είσοδο της κατοικίας του Patrick Leigh Fermor