Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Ο Μίκης Θεοδωράκης στην Καλαμάτα το 1975




Μετά την Μεταπολίτευση, το 1974, ο Μίκης Θεοδωράκης άρχισε να οργανώνει συναυλίες στην Ελληνική επαρχία. Η Δικτατορία των Συνταγματαρχών είχε απαγορεύσει να ακούγονται τα τραγούδια του, όχι μόνο σε δημόσιους χώρους, αλλά και ιδιωτικώς. Έτσι, στις 11 Μαΐου 1975 έδωσε μια συναυλία στο Γήπεδο του Μεσσηνιακού στην Καλαμάτα.
Πριν από την έναρξη, πήγα στην εξέδρα, όπου η ορχήστρα, και του έδειξα ένα βιβλίο του που είχε κυκλοφορήσει στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας. Χάρηκε που το είδε και με ρώτησε πως το προμηθεύτηκα, δεδομένου ότι απαγορευόταν η κυκλοφορία του στην Ελλάδα. Του εξήγησα ότι μου το είχε φέρει κάποιος φίλος από την Αγγλία. Τότε, μου έγραψε μία αφιέρωση και με χαιρέτησε εγκάρδια.
Έπειτα από δύο ημέρες, ο γνωστός φωτογράφος Ντούλης Κεχάεφ μου έφερε στο γραφείο τη φωτογραφία που παρουσιάζω. Το βιβλίο του Μίκη ήταν το εξής: MIKIS THEODORAKIS, Journals of Resistance, (Hart- Davis MacGibbon) London 1973. H αγγλική έκδοση ήταν μετάφραση από την γαλλική που είχε κυκλοφορήσει από τον Οίκο Flammarion 1971, τo κείμενο ως '' Αντίσταση '' παρουσιάσθηκε στο τρίτομο έργο του Μουσικοσυνθέτη, που κυκλοφόρησε, αργότερα, στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. (Βλπ. το κάλυμμα του βιβλίου και την αφιέρωση).