Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΕΠΑΙΝΟΣ του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτιστικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Νίκο Ι. Ζερβή


Σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Φοιτητικός Σύλλογος με θέμα "Η δύσκολη δημοκρατία 1946-1967", την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015,  τιμήθηκε ο Νίκος Ι. Ζερβής για την προσφορά του στην ιστορία της Μεσσηνίας. 


Βιογραφικό Σημείωμα 
    Γεννήθηκε το 1927 στην Καλαμάτα, όπου και αποφοίτησε από το τότε Γυμνάσιον Αρρένων το 1945.Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως Εφ. Αξιωματικός επί τρία σχεδόν χρόνια και είναι συνταξιούχος της  Ασφαλιστικής Εταιρείας «Η Εθνική».Διετέλεσε επί τριάντα σχεδόν χρόνια ως Γενικός Γραμματέας της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας με πρόεδρο τον αείμνηστο εκδότη,  διευθυντή και συγγραφέα της αιωνόβιας εφημερίδας «Θάρρος» Γιάννη Μ. Αποστολάκη, στις σελίδες της οποίας έχει παρουσιάσει πλήθος εργασιών του, που αναφέρονται στην ιστορία της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας.
     Το ενδιαφέρον του και την αγάπη του για την ιστορία και ειδικότερα της γενέτειρας πόλης, της Καλαμάτας και γενικότερα της Μεσσηνίας, την οφείλει σ’ένα λαμπρό φιλόλογο καθηγητή, τον αείμνηστο Ηλία Λ. Μουνδρέα, από τη γραφική Τραχήλα της Μάνης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μουνδρέας, όταν παρέδιδε το μάθημα της Ιστορίας «έκλεβε» το τελευταίο τέταρτο για να παραδίδει μαθήματα της τοπικής Ιστορίας.
    Ο τιμώμενος έχει γράψει δεκάδες μελετών και έχει μεταφράσει έργα πολύ γνωστών ιστορικών, δικών μας και ξένων, που αναφέρονται στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία. Έχει γράψει, ακόμη, μια επτάτομη ιστορία της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας (1941-1945) με πλήρη τεκμηρίωση σε ελληνική και ξένη βιβλιογραφία και χρησιμοποίηση αδημοσίευτων πηγών, ελληνικών, αμερικανικών, βρετανικών και γερμανικών Αρχείων που ανέρχεται σε τρεις χιλιάδες σελίδες. Έχει γράψει μία μελέτη για τη Γερμανική Κατοχή στη Μεσσηνία με βάση τις απόρρητες ημερήσιες και εσπερινές αναφορές των Γερμανικών Μονάδων που υπηρετούσαν στη Μεσσηνία.
    Για την περίοδο του Ελληνοϊταλικού και Γερμανοελληνικού Πολέμου (28 Οκτωβρίου 1940-29 Απριλίου 1941) έχει γράψει ένα βιβλίο που αναφέρεται στην παρουσία του Βρετανού συγγραφέα Λώρενς Ντάρρελ στην Καλαμάτα, ο οποίος ίδρυσε Ινστιτούτο Αγγλικής Γλώσσας με τις ενέργειες του αμίσθου προξένου της Μεγάλης Βρετανίας στην Καλαμάτα, του αειμνήστου Πάνου Ι. Κωστόπουλου.
   Τέλος, πριν από λίγες ημέρες, κυκλοφόρησε ένα καινούργιο βιβλίο του με τον τίτλο «Ο Μυστικός Τύπος της Μεσσηνίας στα χρόνια της Κατοχής (1941-1944) και ο Τύπος της «Λαϊκής Εξουσίας» (1944).Πρόκειται για ένα τόμο 380 σελίδων, προϊόν πολυετούς ερεύνης στο οποίο έχει αποθησαυρισθεί η προσπάθεια των Οργανώσεων Αντιστάσεως για την έκδοση εφημερίδων και Δελτίων Ειδήσεων για την πληροφόρηση των σκλαβωμένων Ελλήνων. 
    Ο Νίκος Ι. Ζερβής έχει τιμηθεί, για το συγγραφικό του έργο, από την Εταιρεία Μελέτης της Ελληνικής Ιστορίας (Ε.Μ.Ε.ΙΣ.) και από την Εταιρεία των Φίλων του Λαού, της οποίας έχει εκλεγεί ομοφώνως «Ομότιμος Εταίρος» και του έχει απονεμηθεί «Ψήφισμα τιμής ένεκεν» μετά του αναμνηστικού Μεταλλίου της 1856-1990.Έχει τιμηθεί, ακόμη, από την Αδελφότητα των Βρετανών Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1941,της οποίας είναι επίτιμο μέλος και εκπρόσωπός της στην Ελλάδα και του έχει απονεμηθεί το επίσημο Μετάλλιο της Αδερφότητος.
    Είναι μέλος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών και της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών.