Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Προσκλήσεις επιστρατεύσεως πολιτών το 1948 από την Ε.Β. Χωροφυλακή

  Για την Ιστορία της Καλαμάτας, κατά τα έτη 1946 - 1949, στη διάρκεια της Κομμουνιστικής Ανταρσίας, άλλως Συμμοριτοπολέμου, (όπως  αποκαλούνταν τότε ο αγώνας του έθνους απο την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία), η Χωροφυλακή μπορούσε να προβαίνει σε επιστράτευση πολιτών από 21 έως 50 ετών βάσειν του Νόμου ΤΟΔ όπως αναγραφόταν στις προσκλήσεις. Ο γράφων είχε επιστρατευθεί αρκετές φορές, αλλά παρουσιάζει μόνο δύο. 
    Η πρώτη πρόσκληση φέρει ημερομηνία 12.3.1948 για επιστράτευση ''δεκαημέρου''. Η πρόσκληση ανέγραφε, ότι ο αποστρατευόμενος είχε υποχρέωση να παρουσιάζεται στο Β' Αστυνομικό Τμήμα ''... την 7ην εσπερινήν'' και παραλαβή του οπλισμού του. Διανυκτερεύαμε στο ξενοδοχείο Ψώνη, δεδομένου ότι το Τμήμα στεγαζόταν στην αρχοντική κατοικία της οικογένειας Καλούλη, επί των οδών Μερόπης και Φιλοποίμενος. Είχαμε επιστρατευθεί περί τα 20 άτομα και τελούσαμε στη διάθεση του διοικητού του Τμήματος σε περίπτωση ανάγκης. Είχαμε και υπηρεσία σκοπιάς, όπως στο Στρατό.

   Η δεύτερη πρόσκληση, που παρουσιάζω, φέρει ημερομηνία 25.9.1948 και καλούσε τον επιστρατευόμενο να παρουσιασθεί στο Αστυνοικό Τμήμα ''... την 10,30 εσπερινήν ώραν [...] δι' εκτέλεσιν υπηρεσίας...''. Παραλαμβάναμε το οπλισμό μας (ένα τυφέκιο και σφαίρες) και βγαίναμε περιπολία με επικεφαλής ένα ενωμοτάρχη. Προχωρούσαμε πεζή προς το δρόμο που οδηγούσε προς τους Αγίους Αναργύρους, μετα την οδό Λαιίκων, δέκα άνδρες, όταν φθάναμε στην περιοχή, όπου η σημερινή συνοικία ''Πέταλο'', καιροφυλακτούσαμε σε κάποιο κατάλληλο μέρος. Άλλοτε, στήναμε ενέδρα στο παλαιό και καταργημένο Νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου, στα ''Καλύβια'' (σήμερα Ανθούπολη), στο Οστεοφυλάκιο, που ήταν γνωστό ως ''Κοκκαλιάρα''. Το μέρος εκείνο ήταν απομονωμένο και θεωρούνταν ως σημείο προσεγγίσεως των συμμοριτών.


   Στα φύλλα των εφημερίδων ''Θάρρος'' και ''Σημαία'' του 1948, υπάρχει πλήθος ειδήσεων για την κάθοδο συμμοριτών στην περιοχή της Καλαμάτας με το γνωστό, τότε, επεισόδιο της ρίψης χειροβομβίδας στο παντοπωλείο Τσαούση, στις οδούς Αγίων Αναργύρων και Ρουμελιώτη, όπου τραυματίσθηκαν μερικοι πελάτες του καταστήματος.
   Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί, ότι οι όροι ''Συμμοριτοπόλεμος'' και ''Συμμορίτες'' αντικαταστάθηκαν αντιστοίχως με ''Εμφύλιος Πόλεμος'' και ''Δημοκρατικός Στρατός''. 
(Βλπ.ΦΕΚ,Τεύχος Πρώτο, 18.9.1989, αριθ. φύλλου 204. Νόμος 1863 σσ. 4445-4446.)