Σάββατο, 4 Ιουνίου 2016

Θεατρική παράσταση των Προσκόπων και Οδηγών της Καλαμάτας στις 24 Μαρτίου 1946

Το Σώμα Ελλήνων Προσκοπων και το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών είχαν καταργηθεί από την Δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936 και στη θέση τους είχε ιδρυθεί η Εθνική Οργάνωση Νεολαίας, γνωστή και ως ΕΟΝ. Οι μαθητές των μικρών τάξεων του Γυμνασίου είχαν ενταχθεί, υποχρεωτικώς στους '' Σκαπανείς '' και των μεγάλων τάξεων στους ''Φαλαγγίτες''.
Μετά την Απελευθέρωση και την άφιξη στην Καλαμάτα της Ναυτικής Διοικήσεως Μεσσηνίας (μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας), αξιωματικοί του Βασιλικού Ναυτικού επανίδρυσαν στην Καλαμάτα το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, αφού είχαν επικοινωνήσει με το Αρχηγείο του ΣΕΠ στην Αθήνα.
Την παραμονή του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821 οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί της Καλαμάτας έδωσαν μία κονή παράσταση, στην αίθουσα της Λαϊκής Σχολής, (όπου σήμερα το Πανταζοπούλειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο) με το θαυμάσιο έργο του Ν. Ορφανουδάκη ''Ο θάνατος του Κλέφτη''. Λόγω της επιτυχίας της παραστάσεως, το έργο επαναλήφθηκε και στις 28.3.1946. Η διδασκαλία του έργου είχε γίνει από αείμνηστο φιλόλογο καθηγητή του Γυμνασίου Αρρένων Καλαμάτας Θάνο Ζακόπουλο.

Παρουσιάζω το πρόγραμμα του ''Πανηγυρισμού της 25ης Μαρτίου 1946'' με τα ονόματα και τους ρόλους που υποδύθηκαν οι πρόσκοποι και προσκοπίνες, πριν από 70 χρόνια!
(Βλπ. ''Θάρρος'' 27.3.1946 και ''Σημαία'' 28.3.1946)

ΣΗΜ. Η ανάρτηση αυτή αφιερώνεται στη μνήμη των Προσκόπων καί των Οδηγών, οι οποίοι είχαν λάβει μερος στην παρουσίαση του ανωτέρου έργου, και έχουν φύγει από το μάταιο τούτο κόσμο...