Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Η Μάχη της Καλαμάτας 28 Απριλίου 1941

Δύο τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την μη πλήρη εκκένωση του Βρετανικου Εκστρατευτικού Σώματος (Β.Ε.Σ.) από την Καλαμάτα 25 - 29 Απριλίου 1941

Η φετινή επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στη Μάχη της Καλαμάτας,  κατά του Γερμανικού Στρατού (28 Απριλίου 1941), θα τελεσθεί την Τρίτη 24 Μαΐου 2016, στο Μνημείο τους, ΝΔ στο Πάρκο των Σιδηροδρόμων. Με την ευκαιρία αυτή θα μνημονεύσω δύο τραγικά γεγονότα ,που είχαν συμβεί στην πόλη μας μεταξύ 25-29 Απριλίου 1941. Τα κείμενα που ακολουθούν βασίζονται σε επίσημες αναφορές, βιβλιογραφία ανωτάτων αξιωματικών και αφηγήσεις αυτοπτών στρατιωτικών, οι οποίοι είχαν άμεση γνώση των εξιστορουμένων περιστατικών.

1. - Συντριβή Αερακάτου (Flying Boat) στη θάλασσα δυτικά του λιμανιού της Καλαμάτας.

Τις βραδυνές ώρες της 25.4.1941, ακριβώς στις 23:00, μία Αεράκατος έφθασε στην Καλαμάτα της οποίας ο χειριστής κόμιζε ένα μήνυμα σε ένα ανώτερο αξιωματικό της Αεροπορίας. Όπως ήταν γνωστό, δεν υπήρχαν φωτεινοί σηματοδότες για την προσθαλάσσωση της Αερακάτου. Έτσι, ο πιλότος προσπάθησε να προσθαλασσωθεί με το φως του αεροσκάφους, παρά το γεγονός ότι τούτο ήταν, πρακτικώς, αδύνατο να υπολογίσει το ύψος του απο την επιφάνεια της θάλασσας. Τελικώς, η Αεράκατος τσακίσθηκε στα ήρεμα και γυαλιστερά νερά της θάλασσας. Ο πιλότος και τρία από τα μέλη του πληρώματος κατέφυγαν σε ένα τμήμα της ατράκτου που επέπλεε, ενώ τα υπόλοιπα πέντε μέλη σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή. Ένας περιπλέων ψαράς άκουσε τη φωνή του πιλότου, ο οποίος καλούσε σε βοήθεια και έσπευσε και τους πήρε. Μεταφέρθηκαν σε ένα στρατιωτικό Νοσοκομείο, αλλά οι τρεις συνελήφθησαν αιχμάλωτοι πολέμου και μεταφέρθηκαν στη Γερμανία. Ο χειριστής επέζησε και αφηγήθηκε το τραγικό συμβάν στη θάλασσα της Καλαμάτας.

Σημείωση: Θυμάμαι το ανωτέρω γεγονός, που έγινε αμέσως γνωστό την επομένη ημέρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Λαϊκή Σχολή, όπου σήμερα το Πανταζοπούλειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο χρησιμοποιούνταν ως Νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύονταν πολλοί τραυματίες του Β.Ε.Σ.

2. - Κακή λήψη ενός σήματος από την Καλαμάτα στις 28 Απριλίου 1941

Στις 20:45 της 28.4.1941, ο κυβερνήτης ενός αντιτορπιλικού, που βρισκόταν σε απόσταση τριών μιλίων από το λιμάνι της Καλαμάτας, έλαβε ένα σήμα από τον ακτονόμο (Βρετανό αξιωματικό, ο οποίος ρύθμιζε τις εκκενώσεις από τις ακτές της Καλαμάτας): ''Οι Γερμανοί στο  Λιμάνι'', αμέσως διαβίβασε το σήμα στον Ναύαρχο, ότι ''το λιμάνι καταλήφθηκε από τους Γερμανούς''. Όπως αποδείχθηκε, αργότερα, επρόκειτο για τραγικό λάθος. Το σήμα ανέφερε ''Βombs in Harbour'' (Βόμβες στο Λιμάνι), αλλά ο ασυρματιστής το παράκουσε ως ''Bosche in Harbour ''! (Γερμανοί στο Λιμάνι). Όταν ο Ναύαρχος έλαβε το σήμα  διέταξε την ''Δύναμη Β'', που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από  την Καλαμάτα, να αποχωρίσει από την περιοχή, δεδομένου ότι ο Γερμανικός Στρατός είχε καταλάβει την πόλη. Το τραγικό αυτό λάθος είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν στην Καλαμάτα 7000 άνδρες του Β.Ε.Σ. αιχμάλωτοι πολέμου, ενώ πολλοί θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί, πολλοί από αυτούς, και να μεταφερθούν στην Κρήτη.

Σημείωση: Η λέξη ''Boche'' είναι συντόμευση της γαλλικής  λέξεως  ''caboche'', που σημαίνει ''χοντροκέφαλος'', ''ανόητος'', ''ηλίθιος'', ειδικώς για ένα Γερμανό στρατιώτη. Πρόκειται για ένα εχθρικό όρο.

Η Αεράκατος η οποία αργότερα συνετρίβη στην Δυτική Παραλία της Καλαμάτας

Το μνημείο των Πεσόντων στην Μάχη της Καλαμάτας 

Το μετάλλιο της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1940-1941, που καθιερώθηκε το 1995, και απονεμήθηκε σε όλα τα Μέλη της Αδελφότητας, όπως και στον γράφοντα μετά την ανακήρυξή του ως επιτίμου μέλους της Αδελφότητας.