Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ο C. M. Woodhouse στην Καλαμάτα

 Στα τέλη του Αυγούστου του 1972  επισκέφθηκε την Καλαμάτα ο  C.M.Woodhouse (1917-2001), φιλοξενούμενος του ζεύγους Βασιλείου και Αγνής Παπαδοπούλου. Την εποχή εκείνη ο Woodhouse είχε επισκεφθεί την Ελλάδα,  υπό την ιδιότητα του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, ήταν αντίθετος του καθεστώτος των Συνταγματαρχών και τελούσε υπό στενή παρακολούθηση. (βλπ. ''Το Βήμα '' 9.9.1972). Για την άφιξή του και αναχώρηση από την πόλη μας  (βλπ. ''Θάρρος ''  29 και 30 .8.1972).
Τις βραδυνές  ώρες, των δύο ημερών που έμεινε στην Καλαμάτα, το ζεύγος Παπαδοπούλου είχε προσκαλέσει ελάχιστους φίλους τους  προκειμένου να παρευρίσκονται  στην εκεί παρουσία του Woodhouse. Ως ήταν επόμενο,  η συζήτηση περιστράφηκε  σε ελληνικά θέματα και, μάλιστα, γύρω από την Επανάσταση του 1821. Τότε ο Βρετανός  συγγραφέας,καθηγητής Πανεπιστημίου και πολιτικός, μας εξέπληξε με την αναφορά του στο δημοτικό άσμα, πού είχε τραγουδήσει ο Μακρυγιάννης  ενώπιον του Γκούρα και του Παπακώστα.

                        Ο Ήλιος εβασίλεψε 
                                 -Έλληνα μου, βασίλεψε
                                                        και το Φεγγάρι εχάθη
                       κι᾿ ο καθαρός Αυγερινός που πάει κοντά την Πούλια,
                       τα τέσσερα κουβέντιαζαν και κρυφοκουβεντιάζουν.
                       Γυρίζει ο Ήλιος και τους λέει, γυρίζει και τους κρένει
                       "Εψές οπού βασίλεψα πίσου-από μια ραχούλα,
                       άκ᾿σα γυναίκεια κλάματα κι᾿ αντρών τα μυργιολόγια
                       γι᾿ αυτά τα ᾿ρωϊκά κορμιά στον κάμπο ξαπλωμένα,
                       και μέσ᾿ το αίμα το πολύ είν᾿ όλα βουτημένα.
                       Για την πατρίδα πήγανε ᾿σ τον Άδη, τα καϊμένα".



 Ο  C.M.Woodhouse, στα χρόνια της Κατοχής, ήταν υπαρχηγός και στην συνέχεια αρχηγός της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα.  Έχει γράψει πλήθος βιβλίων για την Ελλάδα και την Ιστορία της, τα οποία έχουν μεταφρασθεί και στα ελληνικά, όπως  '' Το Μήλον της ΄Εριδος '' (1948), Ο Αγώνας για την Ελλάδα 1941-1949 '' (1976), '' Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου" (1965 ), '' Η Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας '' ( 1968) και πολλά άλλα. Ας επιτραπεί,εδώ, να μνημονεύσω ότι στα '' Μεσσηνιακά Γράμματα '', Γ' Τόμος,της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας (1981) σ.17-32, έχει δημοσιευθεί μετάφρασή μου της μελέτης του Woodhouse '' 'Το Ατυχές Γεγονός', η Ναυμαχία του Ναβαρίνου, 20 Οκτωβρίου 1827 ''.                                                    
Παρουσιάζω τρεις φωτογραφίες από την αναχώρηση του Βρετανού βουλευτή από την Καλαμάτα.